Защо е важно да си поставяме реалистични цели?

Живот без цели е като кораб без платна- не отива никъде. Целеполагането е умение, което се развива като всяко останало, стига да има осъзнатост за съществуването му.

Един от най-честите периоди, в които ни се случва да сме вдъхновени е началото на новата година. Нова година, нов етап, нали така? И когато тя настъпи огромна част от хората се втурват да правят дълги и невероятни списъци с цели през новата година. Това е хубав ритуал, който ни дава отправна точка и ни структурира. Но какво става, когато целите не са адекватни спрямо потребностите ни, качествата ни и реалността?

Седмиците минават, месеците също, списъкът стои все така дълъг и отложен във времето. Оправдаваме се пред себе си, че нещо от него не ни е необходимо, че това не е важно и т.н. Обаче идва един момент, в който си даваме сметка, че сме изпълнили едва 10% от този списък и това води до засилено чувство на неудовлетворение. За едни може да е просто дискомфорт, за други обаче може да е депресивно състояние.

Какво се случва всъщност?

Ние се самосаботираме постоянно. Живеем в илюзиите си за успешен живот, които са създадени чрез възпитанието, медиите, социалните изисквания, обкръжението ни и т.н. Когато започнем да се сравняваме с другите и да си поставяме цели спрямо тях- губим. Губим връзка с реалността, губим връзка със себе си.

Кога за последно се запитахте от какво наистина имате нужда? Кое е важно за вас? Кое ще ви направи щастливи? Кое ще ви направи доволни от живота? Какво има смисъл? Или просто следвате потока от общи изисквания за пълноценен живот?

Следващия път, когато решите да си поставите цел/и, независимо в кой етап от годината, опитайте да седнете за миг, оставете гласовете в главата ви да притихнат и се свържете със себе си. Бъде внимателни и мили със себе си. Запитайте се кое наистина ви е важно и кое е наистина постижимо. Не се отказвайте от големите мечти, напротив. Следвайте стремежите си, които са по-големи от вас, за да ви развиват. Но си давайте сметка кое наистина е за вас, по вашите сили и най-вече по вашите нужди, да да имате удовлетворение от живота. Реалистично поставената цел е вече 50% реализирана.

 

Пожелавам ви успех, защото този път е труден, но изпълнен с много дарове!

 автор: Мария Стоева

Добавете Вашия коментар

error: Съдържанието е защитено!