За болката и пожеланията

Обикновено по поводи си пожелаваме само позитивни неща и липса на проблеми. Намерението е чудесно нещо, но когато се сблъска с реалността, обикновено създава болка. Тази болка идва от илюзията за свят без проблеми, дискомфорт и трудности. Най-интересното е, че никой не ни е обещал такъв живот, но ние упорито не спираме да го търсим. Това от своя страна води до още повече недоволство.

Смисълът на живота го създава всеки от нас спрямо личната си реалност и възможности. Всеки път е осеян с препятствия. Те не са там да ни спънат, а да ни развият. Имаме доста негативна нагласа към предизвикателствата в живота. Често те са маскирани като наказания и това ни води към жертвена позиция. Отвъд нея обаче има друг свят- зрял, пъстър и обсипан с множество възможности.

Развитието си има цена. Обикновено тя се плаща с парченца от душата, загуба на илюзии и много, много смелост и труд. Дори тогава нямаме гаранция за успех, но не губим ли повече седейки пасивни? Няма ли да съжаляваме повече за пропуснатите възможност един ден, когато се върнем назад?

Илюзиите си имат своята функция – да омекотят реалността. Те са нужни и трябва да се ползват с мярка и отговорно, иначе има сериозен шанс да ни държат опиянени и наблюдатели на ставащото, вместо активни участници. Разбира се, няма такова понятие като обективна реалност. Всичко е изключително субективно. Визирам нещата, над които имаме контрол, и тези, над които нямаме. Илюзиите ни дават “сила” над неща, които си мислим, че може да контролираме. Досещате се какъв е развоят – разочарование и болка. Тъжното е, че болката носи мъдрост и ценни уроци, а ние не можем да ги усвоим пълноценно.
Страх ни е, че ще ни боли и избягваме болката като предизвикваме още по-голяма по този начин. Болка е имало и винаги ще има. Това е знак, че сме живи и чувстваме. Чувствата са чудесен компас за вътрешния ни свят. Ако успеем да прочетем правилно съобщенията, то ние ще получим и нужните отговори, за да водим автентичен и смислен живот.

Болката е неизбежна. Бягайки от нея, се въртим в кръг и понякога това струва скъпо – плащаме с времето си, а то е най-ценният ресурс, който имаме.

Научете се да живеете с нея, научете се да разпознавате посланията.

 

Няма да ви пожелая живот без проблеми и трудности. 

Ще ви пожелая:
  • да намирате сили, смелост и начини да се справяте с всяко едно предизвикателство, което ви предоставя живота
  • да взимате с пълни шепи уроците, шансовете и да се изграждате
  • да създавате своя смисъл и път
  • да имате търпението и сетивата да видите скритите дарове

 

автор: Мария Стоева

Добавете Вашия коментар

error: Съдържанието е защитено!