Забравете за поставянето на цели.
Фокусирайте се върху това.

Всички имаме цели, които искаме да постигнем- да влезем в по-добра форма, да изградим успешна кариера, да създадем чудесно семейство, да спечелим състезание и т.н.
За много от нас пътят към тези цели, започва с това да си поставим специфична задача, която да приложим в действие. Предлагаме ви друг начин за постигане на желаното, но чрез системи.

Нека видим разликата между цели и системи:

  • Ако сте треньор, целта ви е спечелване на шампионата. Системата ви е какво отборът трябва да практикува всеки ден.
  • Ако сте писател, целта ви е да напишете книга. Системата ви е графикът за писане, който следвате всяка седмица.
  • Ако бягате, целта ви е да избягате цял маратон. Системата ви е тренировъчният график, който изпълнявате за месеца.
  • Ако сте предприемач, целта ви е да изградите бизнес за милиони. Системата ви е продажбите и маркетинговия процес.

Може би се питате дали ако игнорирате целта и се фокусирате върху системата, ще постигнете успех? Вероятно ще.

 

Ето и 3 причини защо трябва да се фокусирате върху системата, вместо върху целите:

1. Целите намаляват усещането за щастие в настоящето

Когато работите за определена цел, си казвате често “Не съм все още достатъчно добър, но ще бъда, когато постигна целта си”.
Проблемът с тази нагласа е, че винаги оставяме щастието и успеха на страна, докато не е постигната целта. “Веднъж щом постигна целта си, ще бъда щастлив и успешен”.

решение: отдайте се на процеса, а не на целта

Да изберете целта слага голям товар на плещите си. Така ангажирате себе си с голямо количество ненужен стрес. Вместо това може да опростите нещата като се фокусирате върху ежедневните процеси и да се придържате към графика си, вместо да се притеснявате за големите цели.
Когато се фокусирате върху изпълнението, вместо върху крайния резултат, ще можете да се насладите на настоящия момент и да вървите напред в същото време.

 

2. Целите са несъвместими с дългосрочния прогрес

Може да си мислите, че целта ви държи мотивирани за дълго време, но това не винаги е вярно. Представете си, че някой тренира за полумаратон. Много хора ще се трудят здраво с месеци, но веднага след като приключат състезанието, ще спрат да тренират. Тяхната цел е да финишират, и целта повече не ги мотивира. Когато трудът ти е фокусиран върху определена цел, какво те вдъхновява да продължиш, след като си я постигнал?
Това може да доведе до “йо-йо” ефект, където хората преминават от силно отдаване на определена цел, до никаква дейност и мотивация. Този тип цикъл затруднява изграждането на прогреса ви в дългосрочен план.

решение: оставете нуждата от незабавни резултати

Тренирах във фитнеса миналата седмица. Усетих малка болка в крака си. За минута или две си помислих дали да продължа и да завърша набелязаната цел. След това си припомних, че планирам да правя това през целия си живот, и реших да се откажа.
В ситуации като горната, мисленето, което е базирано на целите би ми казало да завърша тренировката и да постигна целта си. В крайна сметка ако си поставя цел и не я довърша, то ще чувствам провал.
Но с мисленето, което е базирано на системите, нямах проблем да продължа напред. Този начин на мислене не е свързан с постигане на определен брой задачи, а с отдаденост към процеса. Целите са относно краткосрочните резултати, докато системите за дългосрочни.

 

3. Целите създават усещането, че можеш да контролираш неща, които са неконтролируеми

Не можеш да предскажеш бъдещето. Но всеки път, когато си поставяме цел, се опитваме да го направи. Опитваме да планираме къде ще бъдем и кога ще го случим, колко бързо ще се осъществи, без да имаме престава за обстоятелствата и ситуациите, които ще ни съпътстват.

решение: изградете си обратни връзки

Всеки петък прекарвам по 15 минути, попълвайки малки бланки с най-важните “мерки” за моя бизнес. Например в една от колоните попълвам стойности свързани с посетителите на сайта ми, които са се абонирали за новини всяка седмица. Рядко мисля за числата, но проверявайки колоните всяка седмица, ми дава обратна връзка дали правя нещата правилно или не. Когато числата падат, си давам сметка, че трябва да подобря определени параметри.
Обратните връзки са важни, за да изградите добри системи, защото те ви позволяват да следите различните елементи, без да изпитвате натискът да предсказвате какво ще се случи. Забравете за предсказването на бъдещето и изградете система, която да ви сигнализира, когато има нужда от корекции.

Никой не казва, че поставянето на цели е безполезно. Те са добри за планиране на прогреса, а системите за случване на прогреса. Целите могат да осигурят посоката, но добре изградената система може да осъществи замисленото на практика.

източник: entrepreneur.com

Добавете Вашия коментар

error: Съдържанието е защитено!