Можеш да бъдеш щастлив и със спокоен живот

“Понякога е необходимо да седнеш сам на пода в тиха стая, за да чуеш собствения си глас, за да не го оставиш да бъде заглушен от гласа на другите.” Шарлът Ериксън

Живеем в свят, в който това да бъдеш зает е най-важно. Толкова сме заети да възхваляваме колко сме заети, че изпускаме моментите, които имат значение. И докато сме ангажирани да се грижим за живеенето, забравяме да се погрижим за живота, което е значително трагично.

Ето я отрезвяващата истина: това да бъдем заети унищожава душата ни. За това трябва да се фокусираме повече върху това да намалим броя на нещата в нашия календар, вместо да добавяме още. Ключът към премахването на свръхангажираността е проста- живейте осъзнато и идентифицирайте темите в живота си, които могат да бъдат заместени с по-спокойно време. В крайна сметка покоят е измерението, където се случва магията. А кой не иска малко магия?

 

Защо сравнението е „крадец на щастие“?

“Завистта винаги се присъединява към сравнението на човешката личност. И където няма сравнение, няма и завист.” Сър Франсис Бейкън

Когато се сравняваме едни с други, настройваме себе си, че трябва да добавим нещо към живота си- повече пари, коли, къщи, вещи. Попадаме в капана на мисълта, че “на съседа тревата е по-зелена”, което ни пречи да живеем живота, който наистина искаме.

Проблемът е, че обичайно сравняваме нашето “най-лошо” с тяхното “най-добро”, което създава доста мрачна картина.

Джошуа Бекър споделя как сравнението краде щастието:

“Прекалено много хора живеят живота си без осъзнатост или замисляне. Те рядко намират тих момент, в който да медитират или да останат сами, за да разгледат живота си- кои са и кои искат да бъдат.”

Той препоръчва да спрем да сравняваме животите си, и вместо това да ги живеем.

 

Важността на спокойния живот

“Почти всичко ще работи отново, ако се “изключиш за няколко минути”, дори и от себе си.” Ан Ламот

Много от нас изпитват „страха да не изпускаш нещо“ (FOMO- the fear of missing out). Страхуваме се, че ако не участваме в събитие, не сме членове в общност или не запишем децата си на определен спорт, ще изпуснем нещо.

Мислим, че щастието трябва да бъде притежавано, радостта преживяна, а моментите направени. Да, може би има истина в това, но кой казва, че моментите в усамотение, или тихото време не са това, или дори да включват всичко това?

Харесвам това, което Катрина Кенисън споделя в есето си “Защо трябва да имаме време насаме?“:

“В усамотението ние виждаме по-ясно. Сами сме в моментите на молитва или медитация, или още по-просто в покоя- дишаме по-дълбоко, виждаме по-ясно, чуваме по-фино. Забелязваме повече в процеса, завръщаме се към това, което е свещено.”

Направи си услуга и си върни свободата в живота. Това може да промени много света ти и да ти донесе щастие. Защото ти си достоен за това.

 

Защо минимализмът е отговорът?

“Аз следвам минимализма. Аз знам, че това е истинско. Искам по-малко, искам простота, искам да прекарам дните си със свързаност и грижа, а не консумирайки и довършвайки.” Ерин Лешнер

Минимализмът не се отнася до това да живееш в малка къща само с няколко дрехи в гардероба. Той е отнася до това да се разделяш с излишното и да се фокусираш върху нещата, които имат значение. Или както Мари Кондо казва “нещата, които ни носят радост”.

“Минимализмът е средство, което може да ти асистира в това да намериш свобода. Свобода от страха. Свобода от притесненията. Свобода от объркването. Свобода от вината. Свобода от депресията. Свобода от капаните на консуматорската култура, които са изградени навсякъде около нас. Истинската свобода.” Джошуа Фийлдс и Райън Никодемус

Вярвам, че трябва да усвоим някакво ниво на минимализъм в живота си и да изпитаме свободата, за която Джошуа и Райън говорят. Важно е да се знае, че няма “правилен” или “грешен” начин това да се случи.

Ани Дилард казва: “Както прекарваме дните си, така прекарваме и живота си”. Всичко започва с решението да живеем по-осъзнато. Нека бъде приоритет това да отделим време за тишина. Всеки ден е толкова важен, колкото и следващият в това да изградим живота, който си представяме.

 

Да живееш спокоен живот

Не е егоистично да искаш време за себе си. Не е егоистично да искаш моменти, в които може да оставиш света на страна и да се свържеш с магията. Насърчавам ви да намерите едно нещо в живота си днес, само едно, което да промените. Направете една малка стъпка към по-спокоен живот.

Поне веднъж поставете себе си на първо място. Обичайте себе си. Направете себе си приоритет. Дори само за един ден заслужавате всичко.

Опростете живота си. Започнете от тук. Започнете сега.

Може да изградите живота от повече и по-малко. Повече от това, което обичате, по-малко от това, което не.

 

източник: nosidebar.com

Добавете Вашия коментар

error: Съдържанието е защитено!