Животът продължава

Моментът, в който се намираме е изключително специфичен. Под въпрос са поставени много ценности като свобода, здраве, живот, бъдеще, сигурност, стабилност. Психиката и тялото функционират в различен режим, непознат за повечето от нас. Съответно те ще реагират на ставащото. Може да се чувствате объркани, ядосани, изплашени, потиснати, дори и да сменяте често настроенията си. Възможни са и промени в съня и апетита, както и изпитване на фалшиви симптоми свързани с вируса.

Задаваме си въпроси, които никога не са били на дневен ред толкова ярко. Връщаме се към базови теми, които сме считали за даденост. Преосмисляме приоритетите и плановете си.

Животът тече по много различен начин, но все пак тече. И най-доброто, което може да направим е да се държим като живи и еволюирали хора. Да, трябва да променим ритъма си, но това е напълно по силите на всеки един от нас. В този момент трябва да сме оптимално адаптивни. Тези, които са развили това качество са стъпка напред, а тези, които не са, имат шанса да го развият.

Гъвкавостта е умението, което помага да имаме минимален сблъсък с реалността и различното. То ни дава шанс да бъдем максимално пълноценни в моменти, които не са удобни и приятни за нас.

Кризата от своя страна дава възможност да се отрезвим и пренаредим живота си премахвайки излишното и фокусирайки се върху същественото. Момент, в който суетата, егото и повърхностното, намаляват като важност. Тогава се появяват малките неща, за които говорим наизуст, споделяме цитати и даваме съвети. Време, в което може да сме истински честни със себе си и да променим вътрешния си диалог. Кризата е като сито, особено ако човек има сетива за това. Иначе всеки ден би бил мъчение ако съпротивата срещу ставащото е силна. Тогава говорим за ригидност. А ригидността идва от борбата на егоизма, на неудовлетворените ни желания, на индивидуализма и ограниченото съзнание.

Моментът, в който се намираме изисква всичко останало, което използваме в иначе нормалното си ежедневие. Има нужда от структура и ред, от усещане за смисъл, пълноценност, грижа за себе си, грижа за другите, удовлетворение.

На първо място е необходим план- нещо просто в малки стъпки за деня. Не подценявайте силата на структурата. В моменти на ограничение това е нещото, което ни дава ритъм и ни приближава до нормата. След като това е налице, е добре да продължим да правим нещата, които сме правили в условия на рестрикции. Виртуалното пространство е голям помощник. За някои професии работата може да продължи от дома. Комуникацията също е достъпна по добър начин. Има огромно количество информация и варианти за забавление в интернет. След това може да се изгради начин за по-пълноценна почивка, с дни с по-намалено темпо, правейки нещата, които винаги сме отлагали. Настоящето е най-подходящата дименсия за ситуации, в които нямаме контрол и ясна информация за развитието и сроковете ѝ. Бъдете “тук и сега” и ви обещавам, че тогава няма да изпитвате тревожност и паника.

Емоционалната осъзнатост е много ключова. Страхът е завладял света и това повлиява дори и на най-стабилните личности. Нормално е да се чувствате тревожни и е трудно да го спрете. Единствено ангажирането на съзнанието с качествено съдържание и позволението да бъдете емоционално автентични, ще ви даде спокойствие. Не се срамувайте да поискате помощ, да обсъдите с близки или специалист. За ставащото трябва да се говори открито- нещата да се назовават, за да придобиват смисъл и форма, и да станат повече ясни и осезаеми. Някои от хората ще изпитат силен гняв, заради лишенията и ще се почувстват притиснати. Намирането на смисъл в това да бъдем търпеливи е ключово за справянето с напрежението от ограничението. Възможно е да се появи усещане за потиснатост и тъга. Не спирайте сълзите породени от временната безизходица. Ситуацията трябва да бъде приета, защото не може да бъде променена. Единственото нещо, което търпи промени е нашето възприятие.

И не на последно място- филтриране на информацията. Колкото по-доказани източните използвате, толкова по-ясна концепция ще имате за ставащото. Бъдете внимателни с фалшивите новини, сензационните заглавия и манипулираните данни. Критичното мислене е от основно значение, за да предпазите съзнанието си чисто. Както прекаленият страх замъглява разсъдъка, така и замъгления разсъдък причинява страх.

Вярвам, че много от вас ще осъзнаят колко много имат и колко малко им е нужно в живота. Кризата засяга екзистенциални въпроси, на които рядко се обръща внимание, а са от изключителна важност за смисленото съществуване.

Адаптирайте се, животът продължава. И това ще мине.

 

автор: Мария Стоева

Добавете Вашия коментар

error: Съдържанието е защитено!