7 ситуации, които променят мозъка

Много ситуации могат да променят мозъка ни. И не става въпрос за странни и необичайни, а за напълно нормални и ежедневни случки. Понякога те създават положителни промени в мозъчните структури, а в други негативни.

Мозъкът е изумителен орган, който записва нова информация всеки ден. И сега, благодарение на oбразната диагностика, учените знаят какво точно се променя. Тези промени могат и да помогнат на мозъка да достигне своя потенциал, или да го влошат.

Интересното е, че новите научени неща, които променят мозъка, позволяват да промениш начина си на живот. Някои навици те правят по-умен, а други са разрушителни. В тази статия ще се опитаме дa направим разграничение между двете.

1. Четенето на романи

Учените от университета Емори в Атланта са установили, че четенето на романи, променя връзките в мозъка. В друго изследване публикувано в “Психологическа наука”, изследователите поискали от група доброволци да прочетат труда на Франц Кафка. След като това се случило, мозъчните параметри се променили. С други думи- изследваните лица станали доста по-интелигентни.

2. Недостатъчно добър сън

Учени от Медицинското училище в Харвард са били способни да докажат, че само 4 часа сън на денонощие в рамките на 3 дни, може да доведе до смърт на определени неврони. Липсата на сън засяга амигдалата- структура, която отговаря за регулация на емоциите. Това води до повече раздразнителност, нетолерантност и песимизъм.

3. Физическата болка

Физическата болка води до сериозни промени в мозъка, дори след като травмата е излекувана. Изследване на Северозападния университет в Сиатъл доказва, че всяка една болка, която продължава повече от 6 месеца, причинява структурни промени в мозъка. Забелязват се значителни промени в хипокампуса- зоната от мозъка, която се свързва с ученето и паметта. Промените са не само при интелектуалното функциониране, но могат и да възпрепятстват емоционалния контрол.

4. Ученето на нещо ново

Ученето на нещо ново генерира промени в невронните връзки. Когато усвояваме нова знание, различни зони в мозъка се активират. По време на този процес, наречен миелинизация, нервните импулси започват да се движат по-бързо, което увеличава невронната активност.

Миелинизацията е особено важна по време на детството. С течение на времето тя намалява и се забавя. Когато учим нещо ново, миелинизацията се активира отново и подобрява работата на невроните

5. Жонглирането

Изследване проведено в Университета в Оксфорд открива, че бялата материя в мозъка се повишава с 5% по време на жонглиране. Бялата материя повлиява на бързината, с която мозъкът може да работи. В това проучване, 24 доброволци жонглирали топки по 30 минути на ден. След не много време, мозъкът показал промени. Тяхното периферно зрение и способността да забелязват по-бързо стимули, се подобрили значително.

6. Натрупването на мазнини

Натрупването на мазнини е друга ситуация, която променя мозъка по негативен начин. След няколко проучвания, Пол Томпсън, изследовател в Калифорнийския университет, установил, че затлъстяването намалява големината на мозъка при възрастни хора. След определена възраст, затлъстелите хора изглежда, че имат мозък, който е с 16 години по-възрастен, отколкото трябва да бъде спрямо хронологичната възраст. Мазнината има тенденцията да запушва артериите, което означава по-малък приток на кислород, който да достига до мозъка.

7. Медитацията

Много проучвания доказват отличния ефект на медитацията върху функционирането на мозъка. Проучване на д-р Сара Лазар от болница в Масачузетс доказва, че половин час медитиране всеки ден за 8 седмици, оставя траен ефект върху мозъка.

Клинични проучвания демонстрират как медитацията повишава плътността на сивата материя, хипокампуса и други зони. В допълнение на това, води до по-висока способност за учене, по-малко стрес, повече осъзнатост и подобряване способността за интроспекция.

 

В заключение е важно да бъдем осъзнати за ситуациите, които променят мозъка ни. На базово равнище мозъкът е това, което сме и животът ни зависи от неговото добро функциониране. Погрижете се за него!

източник: exploringyourmind.com

Добавете Вашия коментар

error: Съдържанието е защитено!